“Wij bieden geen hoogdravende vernieuwing, we helpen je school duurzaam te verbeteren”

Door

Expertis is kennispartner van ParnasSys. Waarom doen zij mee? En wat willen ze als kennispartner op het Kennisplein betekenen voor scholen? Gert Gelderblom,  directeur en adviseur van Expertis, legt het uit.

Hoi Gert, kun je allereerst iets vertellen over Expertis?
“Expertis is een landelijk onderwijsadviesbureau, met z’n oorsprong in Twente. We zijn een organisatie zonder winstoogmerk, die scholen helpt om hun basiskwaliteit en de basisvaardigheden te verbeteren. Dat doen we door een brug te vormen tussen wetenschappelijke inzichten en de onderwijspraktijk. Onze adviseurs zijn wetenschappelijk opgeleid, komen allemaal uit het onderwijs en werken nauw samen met hoogleraren en universiteiten, zodat we de nieuwste wetenschappelijke inzichten gebruiken in onze adviestrajecten. Daarmee zorgen we voor blijvend resultaat.”

Waarom doen jullie mee met het Kennisplein?
“Met ParnasSys beschikken scholen over een schat aan data, waar de sleutel tot vooruitgang in verborgen zit. Resultaten, trends, gedrag, je hebt overal inzicht in. Maar hoe je die data goed analyseert, interpreteert en gebruikt is voor veel scholen een uitdaging. Wij helpen ze daarbij. Enerzijds met een breed aanbod van trainingen op het gebied van onderwijskwaliteit, leiderschap en de basisvaardigheden, anderzijds met uitgebreide maatwerktrajecten waarin we stapsgewijs werken aan concrete interventies voor in de klas, om daarmee het onderwijs te verbeteren.”

Wat voor trainingen kunnen scholen van jullie verwachten?
“We hebben allerlei trainingen op het gebied van basiskwaliteit en basisvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan trainingen voor het verbeteren van leesvaardigheid in groep 3, waaronder technisch lezen en Close Reading. Maar we bieden ook opleidingen op het gebied van didactisch handelen, zoals de opleiding tot Expliciete Directe Instructie-coach (EDI). Daarmee leiden we leerkrachten die met het EDI-lesmodel (gaan) werken op tot dé EDI-expert binnen de school.  Zo kunnen zij hun collega’s op weg helpen en EDI stevig verankeren in hun onderwijs in de hele school, zonder onze hulp.”

Wat maakt jullie aanpak uniek?
“Onze wetenschappelijke benadering om te komen tot onderwijsverbetering. We werken alleen met bewezen effectieve methoden en kiezen voor een grondige, onderzoekende werkwijze. We bieden nooit snelle, oppervlakkige oplossingen. We nemen de tijd om uitdagingen van scholen te doorgronden, zorgen dat de condities voor schoolverbetering op orde zijn en werken in alle lagen van de schoolorganisatie aan dezelfde doelen. Van leerkrachten tot ib’ers en schoolleiders. Dat leidt tot een professionele schoolcultuur, met diepere kennis van resultaten. En dat leidt tot duurzame schoolverbetering. Dat is waar we voor gaan: verbeteren, verdiepen en verduurzamen.”

Wat willen jullie bereiken met het Kennisplein?
“In eerste instantie willen we scholen helpen om gewoon goed onderwijs te bieden. Niet door met hoogdravende verhalen het onderwijs te vernieuwen, maar wel door de school te verbeteren op het gebied van de basisvaardigheden. Maar ons ultieme doel is onszelf overbodig maken. Wanneer wij ons werk goed doen, hebben scholen zelf alle kennis en instrumenten in handen om systematisch te werken aan betere onderwijskwaliteit. Dat is waar we naar streven.”

Trainingen

Bekijk hier de trainingen van Expertis op het Kennisplein van ParnasSys.