Hét fundament voor een werkbare en veilige inrichting van ParnasSys

Privacybasis van ParnasSys - illustratie met dashboard

Als schoolbestuur ben je verantwoordelijk voor het beschermen van alle persoonsgegevens. Hoe je dit in lijn met de AVG en het normenkader IBP op scholen succesvol en geborgd tot uitvoer brengt, blijkt in de praktijk één van de grotere uitdagingen. Met Privacybasis wordt het gemakkelijker IBP-beleid in de praktijk te brengen én een vinger aan de pols te houden bij de uitvoer.

We helpen je bij het veilig inrichten van accounts in ParnasSys, eenvoudig te voldoen aan de wettelijke bewaartermijnen en je krijgt zicht en grip op datakoppelingen met andere educatieve partijen. In dit artikel nemen we je graag mee in het volledige verhaal en de komende ontwikkelingen.

Breng beleid en praktijk dichter bij elkaar

De inzichten van Privacybasis zijn het startpunt voor het implementeren van het IBP-beleid. Je ziet hoe je er als onderwijsorganisatie voorstaat en dat creëert bewustwording. Vanuit die bewustwording kun je gaan controleren en evalueren, zowel op school- als bestuursniveau.

Bovenschoolse medewerkers kunnen dankzij het systeem goed samenwerken met de IBP-verantwoordelijken op de scholen. Je zet kaders waarbinnen de scholen vrij kunnen handelen, en kijkt samen naar dezelfde inzichten. Zo vergroot je het privacybewust handelen op scholen.

Privacybasis - handige inzichten op bestuursniveau, waarmee je in een oogopslag ziet hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging van jouw totale bestuur

Handige inzichten, waarmee je in één oogopslag ziet hoe het gesteld is met account inrichting, wettelijke bewaartermijnen en datakoppelingen

Privacybasis - Alle gegevens van de schoollocaties op één plek, waardoor je makkelijk de account-inrichting kunt controleren

Alle gegevens van de schoollocaties op één plek, waardoor je gemakkelijk controles kunt uitvoeren

Privacybasis - De mogelijkheid om bestuursbrede richtlijnen op te stellen voor een veilige en werkbare inrichting van ParnasSys, zoals het verplichten van groepsautorisatie

Ondersteun scholen bij het toekennen van de juiste rollen aan medewerkers in ParnasSys

Privacybasis - Ondersteuning bij het toekennen van de juiste rollen aan medewerkers in ParnasSys

Bestuursbrede richtlijnen opstellen, zoals het verplichten van groepsautorisatie en het beperken van rollen op schoolniveau

Gegevensuitwisseling: naast inzicht ook invloed

ParnasSys is het startpunt voor het uitwisselen van leerlinggegevens met veel andere educatieve partijen, denk bijvoorbeeld aan koppelingen voor onderwijsresultaten en het ophalen van administratieve gegevens. Met de doorontwikkeling van Privacybasis geven we je hier zicht en grip op.

Vanaf oktober
Privacybasis wordt uitgebreid met gedetailleerd inzicht in de koppelingen die jouw scholen hebben met de verschillende koppelpartners. Hiermee heb je één centrale plek voor het controleren van koppelingen en is het wisselen van schoollocaties binnen ParnasSys verleden tijd.

Eind 2024
Het wordt mogelijk om in Privacybasis op bestuursniveau een lijst bij te houden met goedgekeurde koppelpartners. Scholen kunnen vervolgens alleen koppelen met deze geselecteerde koppelpartners. Zo creëer je tijd om een verwerkersovereenkomst te regelen en hou je ongewenste koppelingen tegen.

Samen maak je het verschil

Het veilig inrichten van accounts, voldoen aan wettelijke bewaartermijnen, zicht en grip hebben op koppelingen tussen ParnasSys en andere systemen. Dit is zomaar een greep uit de deelgebieden die iets te maken hebben met IBP. Als bestuur creëer je beleid, samen met de scholen maak je het verschil.

Privacybasis van ParnasSys helpt je hierbij, ongeacht hoever je hiermee bent.