Kindbegrip: de sleutel tot een veilig en positief schoolklimaat
Kindbegrip is dé oplossing voor scholen om de sociale veiligheid en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Ontwikkeld met experts en al breed in gebruik, biedt dit verrijkte observatie-instrument alles wat je nodig hebt om een veilig en positief schoolklimaat te creëren.
Voordelen van Kindbegrip
Kindbegrip helpt scholen bij de Monitor Sociale Veiligheid (MSV) en biedt een planmatige aanpak voor sociaal-emotioneel leren (SEL) door te signaleren, analyseren en handelen. Het geeft volledig inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling en sociale veiligheid op individueel en groepsniveau. De integratie met de basis van ParnasSys maakt gegevensuitwisseling eenvoudig en helpt om de brede ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen.
Sociaal-emotioneel leren
Pedagoog Kees van Overveld is mede-ontwikkelaar van Kindbegrip en expert op het gebied van sociaal-emotioneel leren. De SEL-theorie richt zich op drie competenties: emotionele (ik), sociale (jij) en morele (wij) competenties. Deze theorie vormt de basis voor de SEL-leerkrachtobservatielijsten (leerjaar 1 t/m 8) en de leerlingvragenlijsten (leerjaar 5 t/m 8) in Kindbegrip. Met de uitkomsten van deze lijsten krijg je een compleet beeld op individueel en op groepsniveau.
Waar draagt het aan bij
Werken aan SEL biedt talloze voordelen voor leerlingen, zowel in de klas als daarbuiten. Het draagt bij aan het welzijn en de totale ontwikkeling van kinderen, verbetert de leerresultaten, vermindert probleemgedrag en zorgt voor een inclusieve omgeving waarin alle leerlingen zich welkom en gewaardeerd voelen.
Monitor sociale veiligheid
Scholen kunnen in Kindbegrip de sociale veiligheid van leerlingen meten met de Monitor Sociale Veiligheid. Via een leerlingvragenlijst (vanaf groep 6) wordt het welbevinden en de ervaren sociale veiligheid in kaart gebracht. Deze monitor helpt scholen te voldoen aan de zorgplicht om jaarlijks de veiligheidsbeleving van leerlingen te rapporteren. De uitwisseling van de gegevens met de onderwijsinspectie is gemakkelijk te regelen in Kindbegrip.
Waar draag het aan bij
MSV biedt ondersteuning bij het in kaart brengen van het welbevinden, de veiligheidsbeleving en eventuele aantasting van veiligheid van leerlingen. Zo kan een vertrouwenspersoon snel signaleren wanneer een leerling zich onveilig voelt op school en passende maatregelen nemen om een veilige en ondersteunende omgeving te waarborgen.
Direct aan de slag met Kindbegrip
Het Kindbegrip Startpakket is dé basis voor elke school om Kindbegrip aan het team te introduceren. Met draaiboeken, presentaties en een e-learning module kunnen scholen zelfstandig aan de slag. De ib’er, gedragsspecialist of werkgroep, ook wel de kennishouder genoemd, wordt grondig voorbereid om het team optimaal te begeleiden. Daarnaast biedt de bibliotheek van Kindbegrip praktische tips en hulpmiddelen voor het analyseren van gedrag en het stimuleren van sociaal-emotioneel leren.
Binnenkort in Kindbegrip
Kindbegrip werkt samen met HiRO, Rots en Water, Kwink en The Leader in Me. Door deze koppelingen, die binnenkort beschikbaar zijn, kun je de uitkomsten van SEL uit Kindbegrip direct toepassen in de klas. Zo werk je gericht aan de belangrijkste vaardigheden van je leerlingen en creëer je een omgeving waarin ze beter met zichzelf en anderen kunnen omgaan.